Amigathering 1

To πρώτο Amigathering έγινε στη Πάτρα την άνοιξη του 1997. Η απόφαση για τη πραγματοποίηση της συγκέντρωσης πάρθηκε αποκλειστικά από χρήστες του IRC που συχνάζουν στο ελληνικό κανάλι για την Amiga (#amigahellas στο GrNet nana.irc.gr). Το τι ακριβώς έγινε στη συγκέντρωση αυτή δεν είναι ευρέως γνωστό κυρίως επειδή οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι ήταν πολύ μεθυσμένοι για να θυμηθούν ο,τιδήποτε…

Οι φήμες μιλούν για Amiga users από Πάτρα, Αθήνα, Έδεσσα και Θεσσαλονίκη, στριμωγμένους σε ένα υπόγειο μαζί με τις Amiga τους, μερικά θρανία από παραπλήσιο σχολείο, ελάχιστα κρεββάτια, δύο κιθάρες και πολύ κρασί. Όποτε και αν ρώτησα κάποιον από τους παρευρισκόμενους για περισσότερες λεπτομέρειες, εισέπραξα κατάρες και βρισιές για κάποιο γνωστό πατρινό χρήστη Amiga για την καταπληκτική (ελληνικού τύπου) οργάνωση της συγκέντρωσης. >;-)

Ο φίλος και συνδιοργανωτής του Amigathering 1 Δημήτρης Πανοκώστας (MidWan) έγραφε λίγο αργότερα:

Το AMIGAthering είναι πιά γεγονός!

Το Σαββατοκύριακο 8-9 Μαρτίου, έγινε το πρώτο AMIGAthering, στην Πάτρα.

Είναι μιά κίνηση που διοργάνωσαν τα μέλη του IRC καναλιού #AmigaHellas, που βρίσκεται πλέον στο GRnet (παλιότερα βρίσκονταν στο Undernet).

Η όλη ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη μας για αυτό το μηχάνημα, και ο εκνευρισμός μας για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Όλοι μας ξέρουμε λίγο-πολύ τι έχει περάσει αυτή η πλατφόρμα, και το γεγονός οτι υπάρχει ακόμα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους χρήστες της, οι οποίοι (ευτυχώς) μπορούν να σκεφτούν για τον εαυτό τους και δεν ξεπεύτουν σε αυτά που προσπαθούν όλοι να “επιβάλουν” σαν τα κυρίαρχα μηχανήματα… 🙂

Κάπως έτσι, αποφασίσαμε και εμείς να βάλουμε το δικό μας μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται να επανέλθει στην ενεργό δράση η AMIGA.

Στην πράξη τώρα, συναντήσαμε αρκετά τεχνικά προβλήματα, τα οποία οφείλονταν στην κακή συννενόησή μας με τον σύνδεσμό μας στην Πάτρα (ας μην ξεχνάμε ότι οι πιο πολλοί είμαστε από Βόρεια Ελλάδα, και δεν είχαμε καν συναντήσει τα μέλη του καναλιού που ήταν από Νότια Ελλάδα!).

Τελικά, το AMIGAthering έγινε παρόλ’αυτά, και για πρώτη φορά, νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλα….

Δυστυχώς, εξ’αιτίας των τεχνικών προβλημάτων που ανέφερα προηγουμένως, δεν καταφέραμε να έχουμε αρκετό φωτογραφικό υλικό, και το λίγο που διασώθηκε δεν καλύπτει ακριβώς αυτό που θέλαμε να τραβήξουμε… 🙁

Όπως είπα, ήταν η πρώτη φορά…

Είχαμε όμως και τις καλές στιγμές!

Ανάμεσα στα happenings που έγιναν, ήταν και :

Intranet (τοπικό δίκτυο).
Ήταν κάτι που όλοι μας θέλαμε πολύ να δοκιμάσουμε, και εκπλαγήκαμε από την ευκολία που πραγματοποιήθηκε. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, είχαμε σε δίκτυο (με το Miami) τις Amigas μας, και τρέχαμε services με ταχύτητες της τάξεως των 10.000 cps σε μέσο όρο. Δυστυχώς δεν είχαμε κάποια κάρτα Ethernet, οπότε οι συνδέσεις ήταν χρησιμοποιώντας την serial/parallel θύρα.
Ειδικά το NetFileSystem ήταν κάτι το εκπληκτικό… Το να έχεις τα devices της άλλης Amiga με εικονίδια πάνω στο Workbench σου με τόση ευκολία, ήταν κάτι μαγευτικό… (Και ονειρεμένο για μερικούς…)

3D Raytracing.
Το αστέρι σ’αυτόν τον τομέα ήταν αναμφίβολα ο Κώστας “Muadib” Γουργουρίνης, ο οποίος με τον 060 του έκανε κάποια πολύ όμορφα animations και εικόνες. Κάποια από αυτά υπάρχουν στην σελίδα αυτή για downloading.
Μερικά από τα animations που είδαμε, ήταν πραγματικά επαγγελματικού επιπέδου, και σαφώς ανώτερα από πολλά που βλέπουμε σχεδόν κάθε μέρα σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς!!!

Music/Demos/Games.
Εδώ είχαμε μεγάλη ποικιλία, ειδικά από διάφορα QuickTime movies. Τα αγαπημένα όλων μας ήταν αυτά των Beavis & Butt-Head. 😉
Από μουσική, ακούστηκαν πάρα πολλά modules, σε διάφορα formats (ProTracker, OctaMED, ScreamTracker, FastTracker, κτλ.), αλλά αυτά που κέρδισαν την παράσταση ήταν μερικά Ελληνικά, τα οποία είχε δημιουργήσει ο Κώστας “Muadib”. Μερικά από τα καλύτερα modules, μπορείτε να τα κατεβάσετε από αυτή τη σελίδα…
Από demos είδαμε αρκετά, και μας εντυπωσίασε το “Doomin”, το οποίο είναι ένα playable demo ενός νέου Doom clone. Η μεγάλη διαφορά με τους υπόλοιπους είναι ότι αυτός ήταν πολυ γρήγορος! Σε ανάλυση 1χ1, πήγαινε με σχεδόν 25 καρέ το δευτερόλεπτο, σε έναν 030!!!
Να σημειώσουμε βέβαια, ότι ακόμα είναι σε beta μορφή, και δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλία σε textures/sprites, αλλά αυτό δεν μείωσε καθόλου τον ενθουσιασμό μας!
To “Doomin” δεν έχει κυκλοφορήσει στο Aminet ακόμα… Αλλά εσείς μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ! 😉
Ακόμα, δοκιμάσαμε και το Amiga Quake! Πολοί είπαν οτι “είναι αδύνατο να γίνει σε Amiga”, αλλά αυτό αποδεικνύει το αντίθετο! Είναι απ’ευθείας port από το PC.
Η έκδοση που είδαμε (0.31), είναι ακόμα στα πρώτα στάδια, και δεν έχουν γίνει καθόλου optimisations, οπότε όπως είναι φυσικό, είναι ΑΡΓΟ σε οτιδήποτε κάτω από 060. Παρ’ όλα αυτά, ακούμε ότι η έκδοση 0.53 τρέχει ομαλότατα σε 060, και το επόμενο βήμα είναι για τον 040.
Φυσικά τρέχει και σε 020, αλλά δεν νομίζω οτι αξίζει τον κόπο…
Πρέπει να πάρετε τα data files από την έκδοση του PC, και να τα χρησιμοποιήσετε με το εκτελέσιμο της Amiga… Μπορείτε να τα βρείτε από διάφορες πηγές, όπως FTP sites κτλ.

Serial Link Games.
Το μεγάλο κόλλημα! Σε κάθε σχεδόν στιγμή, υπήρχαν 2 άτομα που έπαιζαν κάποιο παιχνίδι σε δίκτυο, μέσω σειριακής σύνδεσης!
Αυτό που κέρδισε τους ποιο πολλούς οπαδούς, ήταν το Gloom Deluxe, όπου τα παιδιά περίμεναν τα τελειώσουν οι προηγούμενοι, για να παίξουν αυτοί! Είχαμε βέβαια και τον τρελό κιθαρίστα μας, ο οποίος κόλλησε στο Dune II και δεν ξεκολούσε παρά μόνο για να παίξει κιθάρα… 😉

Live music!
Αυτό ήταν το πρωτότυπο της όλης ιστορίας…
Είχαμε 2 κιθαρίστες, οι οποίοι έπαιζαν διάφορα κομμάτια, άλλοτε για να ηρεμήσουμε όλοι, και άλλοτε για να μας σπάσουν τα νεύρα 😉
Σε τελική ανάλυση πάντως, πρόσθεσαν ένα διαφορετικό τόνο στο AMIGAthering. Σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτούς!

Είχαμε και κάποια “απροσδόκητα”, πχ. χρειάστηκε να φτιάξουμε custom καλώδιο παράλληλης, για να συνδέσουμε κάποια μηχανήματα μεταξύ τους.
Ένα από τα ποιό διασκεδαστικά γεγονότα όμως, ήταν όταν παραγγείλαμε πίτσα. Όταν το παιδί έφερε την πίτσα, μπήκε μέσα στο χώρο που ήταν τα μηχανήματα, και έμεινε εκπληκτος. Προχωρούσε ξαφνικά όλο και ποιό αργά, όσπου σταμάτησε τελείως! Όταν τον πλησιάσαμε για να πάρουμε τις πίτσες και να τον πληρώσουμε, είδαμε το βλέμμα στα μάτια του. Ήταν τελείως ξαφνιασμένος, δεν ήξερε τι ακριβώς γινόταν εκεί τέτοια ώρα (ήταν αργά το βράδυ).
Προσπαθήσαμε να πάρουμε τα κουτιά με τις πίτσες, αλλά δεν τις άφηνε από τα χέρια του! Ήταν σε τέτοια κατάσταση, που δεν ήξερε πως να αντιδράσει… 🙂 Φαίνεται πως αυτή ήταν η πρώτη του παράδοση πίτσας σε δωμάτιο οπού γινόταν show υπολογιστών…. 🙂

Από κόσμος, δεν είμασταν πολλοί, κυρίως λόγω ελειπής ενημέρωσης (όπως τελικά ανακαλύψαμε), και ίσως και οργάνωσης. Πάντως, αυτοί που ήρθαν, πέρασαν ωραία (ελπίζουμε τουλάχιστον!). 😉

Δεν σταματάμε εκεί όμως….

Το AMIGAthering #2 διοργανώνεται από τώρα, και θα γίνει στην Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, κάπου μέσα στον Ιούνιο (μάλλον προς το τέλος του).

Τουλάχιστον από οργάνωση, είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα από το AMIGAthering #1, όπου τελικά βασιστήκαμε υπερβολικά στις διαβεβαιώσεις του συνδέσμου μας στην Πάτρα… 😉

Οι ακριβείς ημερομηνίες και λοιπές λεπτομέρειες, θα ανακοινωθούν εγκαίρως στο δίκτυο. Αν θέλετε να ρωτήσετε/προτείνετε κάτι σχετικό με το AMIGAthering #2, μπορείτε να μας στείλετε ένα e-mail στις διευθύνσεις:

panokost@waternet.diavlos.gr ,
adel@classic.diavlos.gr ,
ssya@acropolis.gr .

Υπογραφή…
Πανοκώστας Δημήτρης
(panokost@waternet.diavlos.gr)
MidWan στο #AmigaHellas

Mail us