Amigathering 2

To Amigathering 2 έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1997. Διήρκεσε τρεις ημέρες και ήταν η καλύτερη συγκέντρωση στην Ελλάδα με συμμετέχοντες από πολλά μέρη της χώρας, φτιαγμένες Amiga, πολύ rendering και μουσική punk, rock και metal. Η συνάντηση έκλεισε με μία επίσκεψη σε παραπλήσια ταβέρνα.

 

O Δημήτρης Πανοκώστας (MidWan) έγραφε τα ακόλουθα:

 

Στις 5-7 Ιουλίου, έγινε το 2ο AMiGAthering, στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Θεσσαλονίκη.

Amiga users από όλη την Ελλάδα, μαζεύτηκαν για δεύτερη φορά σε έναν κοινό χώρο, όπου αντάλλαξαν ιδέες, συζήτησαν, ενημερώθηκαν, ίδρωσαν (!), αλλά πάνω απ’όλα, πέρασαν καλά (θέλουμε να πιστεύουμε).

Σε γενικές γραμμές, η διοργάνωση ήταν αρκετά καλή, και σίγουρα κλάσεις καλύτερη από αυτή του προηγούμενου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγαλύτερη, κάτι που μας ξάφνιασε, αλλά και μας γέμισε χαρά.

Ήρθαν άτομα από Πάτρα, Αθήνα, αλλά και από πιό κοντινές περιοχές στην Θεσσαλονίκη, όπως Κατερίνη και Έδεσσα. Κάτι που παρατηρήσαμε πάντως, ήταν η σχετικά μικρή παρουσία της Αθήνας, παρόλο που φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος Amiga users.

Ο χώρος ήταν άριστα διαμορφωμένος, με μοναδικό μειονέκτημα την έλειψη κλιματισμού, που είχε ως αποτέλεσμα την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων H2O (κοινώς νερό!). 🙂

Είχαμε μια ικανοποιητική γκάμα υπολογιστών, που ξεκινούσε από Α2000, μέχρι Α4000. Ανάμεσα σ’αυτά, κυριαρχούσαν βέβαια οι Α1200, αλλά αξίζει να σημειώσουμε οτι ΚΑΜΙΑ Amiga δεν ήταν σκέτη, όλες είχαν κάποιον accelerator, έξτρα μνήμη, ή κάποια κάρτα γραφικών/SCSI επάνω.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πλέον, για άλλη μία φορά, ότι οι Amiga users ΔΕΝ αφήνουν το μηχάνημά τους στο έλεος του χρόνου, αλλά αναζητούν το δρόμο προς την αναβάθμιση. Το δύσκολο της υπόθεσης βέβαια είναι η μειωμένη υποστήριξη της Amiga στη χώρα μας, από καταστήματα υπολογιστών.

Ελπίζουμε ότι με την αγορά της Amiga International από την Gateway2000, ίσως κάτι αλλάξει προς το καλύτερο.

Στο show, μπορούσε να δεί κανείς επιδείξεις από μουσική, προγραμματισμό, τρισδιάστατα γραφικά, αλλά και hardware πατέντες, όπως Α1200 σε PC tower. Πάνω απ’όλα βέβαια, γνωρίστηκαν μεταξύ τους από κοντά πολλά παιδιά πού μιλούσαν μόνο στο IRC, αλλά και νέα άτομα, που με την ευκαιρία του AMiGAthering συνάντησαν αρκετούς άλλους Amiga users.

Η Amiga-αστέρι του show ήταν μία Α4000, με 060, CyberVision και 17″ μόνιτορ. Μία πολύ καλή απόδειξη ότι η Amiga, αντίθετα από το τι πιστεύουν μερικοί, μπορεί σήμερα να κάνει πολλά πράγματα, εύκολα, γρήγορα και με λιγότερες απαιτήσεις, από ότι άλλες πλατφόρμες.

Ακόμα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και ένα tower της Micronik από κοντα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι άν και σχετικά ακριβό, είναι η ιδανικότερη λύση για κάποιον που θέλει να βάλει την Α1200 του σε tower, με προοπτική να της προσθέσει Zorro slots.

Από software, είχαμε μεγάλη ποικιλία. Lightwave στην μία άκρη, Imagine στην άλλη, Opus Magellan, OctaMED S.S. και πολύ ShapeShifter. Το θέαμα ήταν καταπληκτικό. Ειδικά στη CyberVision, είδαμε την Amiga να εξομοιώνει Macintosh με software (ShapeShifter), και να είναι γρηγορότερη από πραγματικό (non-PowerPC) Macintosh.

Εκτός το ShapeShifter, είδαμε τα CyberQT/CyberAVI στην CyberVision, που έπαιζαν τα animations σε 24bit και κανονική ταχύτητα, καμμιά σχέση με το αργό πλεον AGA. Ένα πράγμα έχω να πώ: Όποιος δεν έχει δει ποτέ Amiga με κάρτα γραφικών, δεν έχει δεί Amiga όπως πρέπει να είναι! 🙂

Μετά το show, υπακούοντας στα Ελληνικά μας ένστικτα, συζητήσαμε διάφορα θέματα σε μια ταβέρνα όπου βγήκαμε για φαγοπότι… 😉

Ανάμεσα σ’αυτά, ήταν βέβαια και το πιθανό μέλλον της Amiga, παγκοσμίως και στη χώρα μας. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, θετικές και αρνητικές, αλλά σίγουρα όλοι συμφωνούμε ότι αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε, είναι υπομονή.

Η Gateway 2000 έχει πει καποια πράγματα, που φαίνονται θετικά. Το κακό είναι ότι έχουμε ξανα-ακούσει παρόμοιες υποσχέσεις στο παρελθόν, οπότε λογικό είναι να μην πιστεύουμε πλέον κάτι, αν δεν το δούμε.

Πάντως πιστεύω πως είναι η ποιό ακατάλληλη στιγμή για να εγκαταλείψει κάποιος την Amiga τώρα. Aν η Amiga έχει κάποιες ελπίδες να επανέλθει δυναμικά, αυτό θα γίνει απο εδώ και εμπρός. Ακριβώς σ’αυτό το σημείο πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό που επιλέξαμε σαν αγαπημένο μας υπολογιστή.

Αρκετά όμως με το μελόδραμα… 😉

Γενικότερα, το AMIGAthering #2 ήταν μια επιτυχία, σίγουρα μεγαλύτερη του #1. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε το θεσμό του AMIGAthering, και ελπίζουμε να το καθιερώσουμε. Φυσικά κάτι τέτοιο εξαρτάται από τον κόσμο που θέλει να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο θεσμός, αλλά ποιό πολύ από εμάς τους ίδιους. Γιατί εμείς είμαστε ο κόσμος!

Το επόμενο AMIGAthering δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα, αλλά σίγουρα θα γίνει τον επόμενο χρόνο. Πιθανότερο μέρος είναι πλέον η Αθήνα, όπου δεν έχει γίνει ακόμα.

Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου για οτιδήποτε, μπορέι ελεύθερα να μου στείλει ένα e-mail στην διεύθυνση : panokost@waternet.diavlos.gr

Stay a rebel.
MiDWaN, signing off…

Αρχεία από το Amigathering 2:

Αλλα κόλπα!
Αρχιεβραίος!
Striderian!
Δύο εικόνες από τον AmiVag.